/ Guliver/Getty Images
Силите за самоотбрана на Япония имат намерение да проведат съвместно учение с военноморските сили на САЩ, в което ще вземе участие атомният самолетоносач "Карл Винсън", отправящ се сега към Корейския полуостров, предаде ТАСС, като се позова на японската агенция Киодо.
 
От японска страна в ученията ще участва ескадрен миненосец. Точният сценарий и датата на военните маневри засега не са известни. Предполага се, че ударната група, начело с "Карл Винсън" ще пристигне в района на Корейския полуостров на 15 април. Япония е съобщила на САЩ, че не се стреми към военно решение на севернокорейския проблем, допълва Киодо.
 
САЩ разположиха край Южна Корея бойна група

Тази позиция е била изразена на срещата на японския външен министър Фумио Кишида с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в италианския град град Лука, където бе срещата на външните министри на Г-7.
 
Кишида е изразил надежда, че Китай, главният икономически партньор и военен съюзник на Северна Корея, ще окаже по-силен натиск над Пхенян и ще го подтикне да се откаже от ядрено-ракетната си програма. В частност японското правителство разчита, че Китай ще прекрати доставките на нефт за Северна Корея.
 
Същевременно днес в китайския в. "Глобал таймс" се отправя предупреждение към Пхенян да спре с плановете за ядрени и ракетни опити заради своята собствена сигурност, предаде Ройтерс.
 

Guliver/Getty Images


В редакционна статия на изданието се отбелязва, че "не само Вашингтон прелива от самоувереност и арогантност след ракетните удари по Сирия, но Доналд Тръмп също така иска да бъде възприеман като човек, който изпълнява обещанията си". В него Пхенян е предупреден, че САЩ не планират да съжителстват с притежаваща ядрени оръжия Северна Корея. Пхенян е предупреден и, че ако направи още една провокация този месец, китайското общество ще поиска Съветът за сигурност на ООН да приеме по-строги мерки срещу Северна Корея, като например ограничаване на петролните доставки, се казва в статията.
 
Тръмп: Северна Корея си търси белята

Американският шарже д'афер в Австралия Джеймс Карузо пък предупреждава, че Северна Корея може в течение на две години да стане способна да нанесе ракетно-ядрен удар по западното крайбрежие на САЩ и по Австралия, предаде ТАСС, като се позова на австралийския в. "Острелиън".
 
"Пределно ясно е, че Северна Корея е проблем. Преди тя извършваше ракетни изпитания, за да привлича вниманието към себе си, а сега се е захванала с тях сериозно", казва дипломатът.
БТА