/ iStock/Getty Images
Интернет потребителите в Япония се оплакват от недостиг на маски и подозират, че определени хора са ги изкупили, за да ги препродават на завишени цени
Японски политик се извини днес за това, че продал на търг по интернет хирургически маски и спечелил около 76 000 евро, в момент, когато страната му страда от недостиг, свързан с епидемията от коронавирус, предаде БТА.

Хироюки Морота, общински съветник в Шизуока, Централна Япония, и собственик на фирма за внос, се защити на предавана по телевизията пресконференция, като същевременно призна, че е избрал неподходящ момент за продажбата.

Морота каза, че в рамките на месец десетки пъти е пускал на търг по интернет хирургически маски. Някои партиди били по 2000 броя, като оборотът от продажбите му бил 8,88 милиона йени.

Всяка партида се продавала за сума между 34 000 и 170 000 йени (от 291 до 1456 евро), уточни Морота пред медиите.

Той разказа, че е купил медицинските изделия преди 10 години в Китай по 15 йени за брой (0,13 евро), според регионалния всекидневник "Шизуока шимбун", което прави 30 000 йени (257 евро) за партида от 2000 маски.

Готови са първите прототипи на защитни облекла и маски, които ще произвеждаме

"Става дума за запаси, останали във фирмата ми от години. Не може да се каже, че съм реализирал неоправдана печалба", посочи Морота. "Но като представител на местните власти, чувствам морална отговорност", изтъкна той.

Морота поднесе извинения, след като беше засипан с критики заради продажбата и заяви, че цената е съответствала на пазарната.

Интернет потребителите в Япония се оплакват от недостиг на маски и подозират, че определени хора са ги изкупили, за да ги препродават на завишени цени. Правителството на премиера Шиндзо Абе поиска от онлайн платформите за търгове да не допускат продажба на маски и дезинфектанти за ръце по интернет, за да спре увеличаването на цените на тези продукти.

Морота не смята да се отказва от мястото в регионалното събрание, но увери, че ще подаде оставка като ръководител на компанията си и ще бъде заменен от съпругата си. Той каза, че преговаря с местните власти, за да дари печалбата от продажбата на маски.