/ iStock/Getty Images
Вече ще са произведени първите прототипи на защитни облекла и маски у нас, които трябва да послужат на медицинските специалисти в борбата им срещу разпространението на коронавируса. Това стана ясно от думите на ръководителя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Заради недостигът на предпазни средства правителството проведе среща с представители на българската текстилна индустрия, след която стана ясно, че болниците няма да останат без консумативи. Прототипите ще бъдат представени и обсъдени на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов от 14.00 часа днес и ако бъдат одобрени, ще започне тяхното производство.

Междувременно Българска фирма е информирала, че има 40 000 маски на склад, които Министерство на здравеопазването ще изкупи веднага.

„Личните лекари няма да бъдат оставени на „произвола на съдбата“, увери проф. Мутафчийски.

Борисов в международна конферентна връзка заради коронавируса (ВИДЕО)

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев припомни, че още днес заминава за българо-турската граница, където ще посрещне защитните облекла, договорени от премиера Бойко Борисов при срещата му с Ердоган.

Здравният министър коментира и появилата се в публичното пространство информация, че в Белодробната болница в София има остър недостиг на предпазни средства и увери, че днес ще проведе разговор с директора ѝ. „Имаме инструментариума да преразпределим определени количества“, допълни той.

Караниколов за коронавируса: Освен държавата, всеки сам трябва да защити себе си и обществото (ВИДЕО)

Националният оперативен щаб е взел решение специалисти от всички университетски клиники в страната, където има работещи вирусологични лаборатории, да преминат обучения, за да започнат да правят тестове за наличие на заболяването.