/ iStock/Getty Images
Австрия въвежда нови мерки за пристигащите от България. По информация на посолството ни във Виена всички български граждани, пътуващи от България за Австрия, както и граждани на Европейския съюз, пристигащи от България, при влизане в Австрия от 00:00 часа на 27 юли трябва да представят сертификат за отрицателен PCR-тест за коронавирус, не по-стар от 3 дни преди пристигането в страната, както и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език.
 
Досега се изискваше всички граждани, които пътуват от България до Австрия, да предоставят на австрийските власти сертификат с отрицателен резултат от PCR-тест, не по стар от 4 дни преди влизане в страната, а при липса на сертификат пътуващите се поставяха под 14-дневна домашна карантина.
 
Според новите мерки, обнародвани в Австрийския държавен вестник, ако не бъдат представени изискваните документи, гражданите ще бъдат поставени под 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. В случай на карантина в подходящо място за настаняване, гражданинът трябва да представи потвърждение за наличността на такова място, разходите за което са за сметка на пътуващия. Всички тези обстоятелства,  както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на 10 дни, се потвърждават с подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно, ако бъде представен местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за коронавирус.
 
Ако пътуващите граждани не са успели да си направят отрицателен тест в България, в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават на собствени разноски да си направят тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста, гражданите се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване.
 
Продължава да е в сила безпрепятственият транзит през Австрия. За него не се изисква представяне на отрицатален тест за коронавирус, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.
 
За граждани, които живеят в Австрия или имат статут на постоянно пребиваващи, но към датата на влизането в сила на новата наредба се намират извън австрийска територия, старите разпоредби ще останат в сила до 00:00 часа 1 август.
 
Необходимите за представяне при пристигане в Австрия медицински удостоверения на немски или на английски език са публикувани и на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/situationcenter/26089
 
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44 (24 часа).