Хонконгски супермаркети изтеглят китайското мляко на прах
Хонконгски супермаркети изтеглят китайското мляко на прах / снимкa: БГНЕС

Двете основни вериги супермаркети в Хонконг изтеглят от пазара млякото на прах, произведено от швейцарския гигант Нестле (Nestle), след публикациите, че то съдържа химикала меламин, предаде Асошиейтед прес.

Говорителките на веригите ПАРКендШоп (PARKnSHOP) и Уелкъм (Wellcome) съобщиха, че решението е взето заради публикациите в днешния брой на хонконгския в. "Епъл дейли", че извършените проверки показват съдържание на химикала в млякото на Нестле, произведено в североизточната китайска провинция Хейлунцзян. Представител на Нестле в Хонконг не бе открит за коментар, отбелязва АП.

Китайските власти изтеглиха мляко и млечни продукти от 22 китайски компании, след като бе установено, че взетите проби съдържат меламин, който може да причини бъбречно заболяване.

В Хонконг на 3-годишно момиченце, пило произведено в Китай мляко със съдържание на химикал, бе поставена диагноза малък бъбречен камък, но представител на болницата съобщи днес, че състоянието на детето е добро и не е необходима хирургична намеса.

Това е първият подобен случай извън континентален Китай в скандала с млечните продукти, съдържащи меламин, причинили смъртта на четири деца и заразили още над 6200.