Хиляди в Габон протестираха срещу ритуалните убийства
Хиляди в Габон протестираха срещу ритуалните убийства / снимка: БГНЕС, архив

Няколко хиляди души протестираха в Габон срещу вълната от ритуални убийства през тази година, при които осакатени тела бяха изхвърлени на брега в централноафриканската държава, предаде Ройтерс. Силвия Бонго, първата дама на Габон, предвождаше повечето от демонстрантите, докато правозащитници се опитаха да поведат отделна демонстрация, но по думите им са били разпръснати от сълзотворен газ, а няколко лидери са били арестувани.

Организацията за предотвратяване на ритуалните престъпления в Габон изчислява, че през тази година досега са били убити 20 души, чиито устни, езици, гениталии или други органи са били отстранени заради вярването, че притежаването им като амулет носи късмет, посочва БТА.

Президентът Али Бонго обяви пред основната група протестиращи, че всеки, който бъде осъден, ще получи доживотен затвор. "Трябва да сложим край на този феномен, който петни имиджа на нашата страна", заяви той. Вълната от убийства през тази година обаче доведе до обвинения на правозащитните организации, че правителството не е направило достатъчно, за да се справи с проблема.