Хеликоптер на коалиционните сили се разби в Афганистан
Хеликоптер на коалиционните сили се разби в Афганистан / netinfo
Хеликоптер на оглавяваната от САЩ многонационална коалиция в Афганистан се разби в югоизточната част на страната, предаде Франс прес.

Хеликоптерът е паднал след проблем с двигателя. Започнала е операция по издирването на останките на хеликоптера и за оказването на помощ на евентуални оцелели при катастрофата, се казва в съобщение на многонационалната коалиция в Афганистан.

Говорител на коалиционните сили каза, че с оглед сигурността на хората, намирали се на борда на машината, няма да се съобщава нито техния брой, нито вида на хеликоптера, нито къде е паднал, докато не свършат спасителните операции.

Според очевидци хеликоптерът е паднал близо до път в района на Шах Джой в провинция Забул, предаде Ройтерс. Талибани, действащи в района, казаха, че са свалили машината с ракета. Бунтовниците и в миналото са твърдели подобно нещо, но твърденията им са били безпочвени.

Генерал Том Колинс, говорител на силите на НАТО в Афганистан, изрази увереност, че хеликоптерът не е бил свален от вражески огън. Той каза, че пилотът се е свързал по радиостанцията и е казал, че има проблем с двигателя, предаде Асошиейтед прес.

Многонационалната коалиция наброява 11 000 войници, главно американци.

В началото на декември миналата година осем души на екипажа на хеликоптер руско производство, нает от силите на НАТО в Афганистан, бяха убити, когато той се разби в южната част на страната. Причините за падането на машината не бяха оповестени тогава. Талибаните казаха, че са свалили хеликоптера.