/ БГНЕС
Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен обяви в понеделник "масова, организирана и индустриална измама с фалшиви билети" по време на финала в Шампионската лига, което доведе до много инциденти в събота вечер около "Стад дьо Франс".

"Между 30 000 и 40 000 английски привърженици са пристигнали на "Стад дьо Франс" или без билет, или с фалшиви такива", добави министърът през пресата след среща между министрите.

"Това, което установихме, е, че има масивна, индустриална и организирана измама с фалшиви билети. 70 процента от хартиените билети, показани на първите пропусквателни пунктове са били фалшиви, 15 процента от билетите, преминали успешно през първите пунктове, също са били фалшифицирани", уточни Жералд Дерманен.

В момента, в който трябваше да се даде началният сигнал на финала между Реал Мадрид и Ливърпул, който в крайна сметка бе забавен с 36 минути, "97% от испанските привърженици бяха на трибуните срещу само 50% от английските", каза още вътрешният министър.

Той защити мерките за сигурност, предприети от полицията в Париж. "След като бях на място, мога да ви уверя, че без решенията на полицията и префекта, щеше да има смъртни случаи", заяви Дарманен, като добави, че "префектът Дидие Лалмон има пълната ми подкрепа", въпреки че методите му за опазване на реда срещат много критики.

Министърът каза още, че "2700 билети не са били използвани от продадените 79 000". Той каза, че съжалява зрителите, които са имали валидни билети и не са могли да присъстват на мача, както и тези фенове, срещу които бе използван сълзотворен газ от полицията.

Спортният министър добави, че ще има компенсации за ощетените привърженици.

Арестуваните преди, по време на и след финала в Шампионската лига са над 100 души. На трибуните са арестувани 29 човека, от които половината са били британски граждани, а извън стадиона и в квартала са арестувани още 77 души.
БТА