Хаменей призова иракчаните към единство
Хаменей призова иракчаните към единство / снимка: БГНЕС

Върховният ирански водач аятолах Али Хаменей призова иракчаните към единство на среща днес в Техеран с ръководителя на най-голямата шиитска партия в Ирак Абдел Азиз ал Хаким, предаде Франс прес, цитирайки иранската държавна телевизия.

"Жителите на тази страна (Ирак) - били те сунити, шиити, кюрди, араби или тюркмени - трябва да запазят бдителността и солидарността си", каза аятолахът.

Ислямската република винаги е желаела в Ирак да има сигурност, развитие и напредък, както и да бъде съхранена целостта му, заяви Хаменей пред водача на Висшия съвет за ислямска революция в Ирак.

Хаким благодари за помощта, оказвана от Иран на иракското правителство и народ, и похвали конструктивната роля на Техеран за стабилизиране на обстановката в Ирак.

Той призова Иран да преговаря със САЩ за Ирак, отбелязва ДПА, позовавайки се на иранската информационна агенция Фарс.

Подробности за посещението на шиитския лидер в иранската столица не бяха съобщени, но вчера той се е срещнал с иранския министър на външните работи Манушер Мотаки, посочва АФП.

Хаким е в близки отношения с Ислямската република, която подкрепи през 1982 г. създаването на водената от него партия и подслони ръководството й, когато то бе преследвано от режима на Саддам Хюсейн.

САЩ обвиняват Техеран, че поддържа шиитските милиции в Ирак. Иран обаче отхвърля обвиненията и настоява, че подкрепя единствено иракското правителство, в което преобладават шиитите.

Аятолах Хаменей разобличи усилията на Съединените щати да нарушат тези тесни връзки, допълва ДПА.