Мащабна акция след хакерска атака на Европол. Арестувани са 10 души по подозрение, че са участвали в кибер нападение срещу известни личности в САЩ.

Има данни, че хакерите са клонирали SIM картите на мишените си и са взели личните им данни, както и над 100 млн. долара в криптовалути.

Хакерите са използвали метода SIM swapping, който накратко има за цел да се деактивира оригиналната SIM карта на мишената и прехвърлнято ѝ към друга, която е контролирана от хакерите.

Севернокорейски хакери откраднали над 300 милиона долара в криптовалути

Европол уточнява, че най-често това става по два начина - операторът да бъде измамен от хакерите чрез фалшиви данни и заявки или чрез вътрешен човек. Групата е засечена през 2020 г., като е действала с доста голям мащаб. Тя е атакувала хиляди мишени, включително множество известни личности в различни сфери и техните семейства.

Не се назовават конкретни имена, но се споменава, че сред тях има добре познати имена от спорта и музикалната индустрия. Сред жертвите има и интернет знаменитости.

Разследването показва, че след получаване на контрол над SIM картата хакерите са използвали това, за да заявят подмяна на паролите на мишените си в профилите им в социалните мрежи.

Освен това хакерите понякога са използвали профилите на жертвите си, за да публикуват информация от тяхно име, както и да изпращат съобщения, представяйки се за тях.

На фона на това Европол предупреждава, че SIM swapping атаките стават все по-популярни и не са насочени само към известните личности, но и към обикновени хора.
nova.bg