Гръцките власти са изпратили искане до Турция да приеме обратно 450 мигранти, които бяха открити вчера при спасителна операция край гръцкия остров Крит, съобщи телевизия Скай, като се позовава на информация от гръцкото министерство на миграцията и убежището.

Корабът, плаващ под турски флаг, е подал сигнал за бедствие в международни води, след което е бил изтеглен от гръцката брегова охрана до безопасно място. Мигрантите, пътуващи на борда, ще бъдат настанени временно на остров от групата на Додеканезите.

Гърция предприе спасителна операция относно кораб с 400 мигранти на борда

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис в координация с министъра на корабоплаването Янис Плакиотакис вече е влязъл в контакт с турските власти и с Европейския съюз за разрешаване на ситуацията.

Според наличните сведения корабът е отплавал от Турция към Италия. Сред мигрантите на борда се намират и трафикантите.

Според гръцката брегова охрана Турция е задължена да приеме обратно мигрантите по силата на европейска конвенция, която е подписала. Гърция е съобщила на европейската гранична служба Фронтекс, че ще настани мигрантите в безопасност, но е поискала да бъде изпратен писмен протест до турските власти и да бъде поискано Анкара да изпълни задълженията си и да приеме мигрантите обратно.
БТА