/ iStock/Getty Images
400 милиона евро ще отпусне през февруари гръцката държава като помощ за домакинствата, за да покрият разходите си за електроенергия и природен газ, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос", позовавайки се на правителствения говорител Янис Иконому.
Същата сума е отпусната и през януари.

В последните четири месеца на 2021 г. субсидията за покриване на сметките за ток и природен газ на домакинства, компании и земеделски производители възлиза на 1,35 милиарда евро.

Гърция отменя част от допълнителните COVID мерки при влизане в страната

По отношение на земеделците правителството е отпуснало през миналата година един милиард евро, е посочил Иконому.

Двеста хиляди домакинства ще могат да се възползват от програмата за замяна на електрически уреди с енергоспестяващи, се посочва в друга публикация на в. "Етнос". По думите на министъра на енергетиката Костас Скрекас субсидията за замяна на електроуредите възлиза на 100 милиона евро.
Гръцките граждани ще могат да заменят стари климатици, хладилници и фризери.

Програмата стартира през първото шестмесечие на 2022 г. Домакинствата, които участват в нея, ще могат да заменят до три електроуреда. Държавата ще субсидира между 30 и 50 на сто от разходите по замяната като размерът на субсидията ще зависи от годишните доходи. Молбите ще бъдат разглеждани по социален и по доходен критерии.

Здравните работници в Гърция губят работата си, ако не се ваксинират до 31 март

Приоритет ще бъде даден на социално уязвими групи, семействата с един родител и многодетните семейства.
Целта е да се заменят и рециклират повече от 380 хиляди уреда.
БТА