/ iStock/Getty Images
Осъденият гръцки терорист Димитрис Куфодинас прекрати 66-дневната си гладна стачка, която застраши опасно здравето му, съобщи Асошиейтед прес.
63-годишният Куфодинас, който излежава 11 доживотни присъди плюс 25 години за убийства, които е извършил като главен изпълнител на крайнолявата въоръжена групировка "17 ноември", започна гладна стачка, настоявайки да бъде преместен в затвор по свой избор.

В декларация, оповестена от адвоката му Йоана Куртовик, Куфодинас благодари на "прогресивните хора", които са проявили солидарност в борбата срещу "нехуманната система на властта".

Гръцки член на терористичната група е в критично състояние след 56 дни гладна стачка

В подкрепа на исканията на Куфодинас се състояха няколко протестни шествия, а негови симпатизанти извършиха серия палежи и вандалски нападения през последните дни.

Има живи социални сили, които се противопоставят на произвола, насилието и авторитаризма. Това ни дава надежда, заяви Куфодинас.

Той нападна "управляващото семейство, което е показало колко е безскрупулно в унижаването на законите и конституцията".

Куфодинас визира премиера Кириакос Мицотакис, който е потомък на политическо семейство. Куфодинас и друг мъж убиха зетя на Мицотакис Павлос Бакоянис през септември 1989 г.

Американски и британски военни служители също станаха жертви на терориста преди въоръжената групировка да бъде разпусната през 2002 година и той да се предаде.

Куфодинас се възползва от предишен закон на лявото правителство, който му позволяваше да излежава присъдата си в затвор с минимални мерки за сигурност.

Този закон бе отменен от консервативното правителство на Мицотакис.

Искането на Куфодинас да бъде прехвърлен в друг затвор бе отхвърлено от правителството и съдилищата. Неговата гладна стачка доведе до отказ на бъбреците му, а лекарите описаха здравословното му състояние като опасно влошено.
БТА