Грузия предлага прекратяване на огъня в Южна Осетия
Грузия предлага прекратяване на огъня в Южна Осетия / Снимки: БГНЕС

Президентът на Грузия Михиал Саакашвили предложи да бъде обявено прекратяване на огъня в Южна Осетия, съобщи Асошиейтед прес. На пресконференция държавният глава предложи също воюващите страни да бъдат раздалечени.

"Ние винаги сме били за мирно решаване на конфликта, но за да осигурим безопасността на жителите в зоната на южноосетинския конфликт, бяхме принудени да предприемем мерки за установяване на ред и мир в региона. Винаги сме желали, желаем и сега прекратяване на огъня и раздалечаване на силите", подчерта Саакашвили, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според секретаря на Съвета за сигурност на Грузия Каха Ломая предложенията на Саакашвили означават, че грузинските войски ще се изтеглят от столицата на Южна Осетия Цхинвали и ще спрат да отвръщат на руския обстрел.

Руските военни твърдят, че те вече са изтласкали грузинските сили от Цхинвали, припомня АП, цитирана от БТА.

Секретарят на Съвета за сигурност Каха Ломая съобщи, че Грузия може да поиска международна военна помощ в зависимост от това как ще се развие конфликтът в Южна Осетия, предаде Ройтерс.

Междувременно парламентът на Грузия потвърди президентския указ за въвеждане на военно положение за период от 15 дни. Президентът Саакашвили подписа днес указа, който предполага мобилизация на резервистите и задължава правителствените органи да работят на денонощен режим.

Саакашвили изтъкна на пресконференцията, че указът за военното положение не налага никакви ограничения върху медиите, нито върху свободата на придвижване.

Президентът на САЩ Джордж Буш призова за незабавно прекратяване на насилието в Южна Осетия и спиране на руските бомбардировки, предаде АФП.

В Пекин, където пристигна за откриването на Олимпийските игри, Буш каза, че трябва да се уважава териториалната цялост на Грузия, и призова Русия за спре бомбардировките, съобщи Ройтерс. Буш допълни, че намесата отвън в Южна Осетия е опасна ескалация на конфликта.

Президентът на САЩ призова Русия да подкрепи международно посредничество за възстановяване на мира.