Грузински милиардер прави партия, за да застане срещу президента Саакашвили
Грузински милиардер прави партия, за да застане срещу президента Саакашвили / снимка: Reuters

Един от най-богатите мъже в Грузия Бидзина Иванишвили обяви създаването на политическа партия, с която иска да се опълчи на президента Михаил Саакашвили, предаде Франс прес.

"Абсолютният монопол на президента Саакашвили и конституционните поправки, които ясно показват намерението му да остане на власт след всички мандати, разрешени от конституцията, ме накараха да създам политическа партия", заяви Бидзина Иванишвили.

Колекционерът на предмети на изкуството и филантроп Иванишвили си постави за цел " да получи абсолютно мнозинство на парламентарните избори през 2012 г., като се обедини с всички "здрави политически сили". Сп. "Форбс" оценява богатството на Иванишвили на 4 милиарда евро.

В момента партията на Саакашвили "Единно национално движение" има мнозинство в грузинския парламент със 119 от общо 150 места.

Иванишвили обвини Саакашвили, че е извършил много непростими грешки и го призова да подаде оставка и да поиска извинение от грузинския народ.

Милиардерът обяви също, че иска да придобие в Грузия телевизионен канал, който има лиценз да излъчва телевизионни програми, съобщава руският информационен портал Лента.ру. Иванишвили уведоми потенциалните продавачи, че готов да плати три пъти повече от пазарната цена на медията и обеща, че след две години ще я върне на сегашните собственици за символичната цена от 1 лари, допълва БТА.

Иванишвили, който е спечелил капитала си в Русия, се премести да живее в Грузия след Революцията на розите, довела на власт Саакашвили. Досега той странеше от политиката, рядко имаше публични прояви. Напоследък в Грузия се занимаваше главно с благотворителност, допълва Лента.ру.