Пожар избухна в сграда от началото 17-и век в Копенхаген, в която допреди 50 години се e помещавала датската фондова борса, предадоха световните агенции. 

Сградата е една от забележителностите на датската столица и е популярна туристическа атракция. Вследствие на пожара е рухнала нейната островърха кула (шпил). Тя се издигаше на 56 метра височина, във формата на опашките на четири дракона, преплетени една в друга. 

Копенхаген пожар
БГНЕС

Над централната част на Копенхаген се издигат огромни кълба дим. Обхваната от пламъци сграда е построена през 1615 година. В нея се помещава централата на Датската търговска камара. Очевидци разказват, че нейният директор Брайън Микелсен е сред тези, които са влезли в горящата сграда, за да се опитат да спасят ценни картини, изложени в нея, посочва Асошиейтед прес.
 
Полицията в датската столица обяви, че районът на пожара е отцепен и всички, които се намират в сградите в района, се евакуират. Сред тях са и служителите, и посетителите на сградата на финансовото министерство на Дания. 

Копенхаген пожар
БГНЕС

В непосредствена близост до горящата сграда на старата фондова борса се намира дворецът Кристиансборг, в който заседава парламентът на Дания. Една от неговите пристройки също е евакуирана, съобщиха датски медии. 
 

Копенхаген пожар
БГНЕС

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Пламен Пенчев/БТА