Гордън Браун отрича двойна игра в случая с Меграхи
Гордън Браун отрича двойна игра в случая с Меграхи / снимка: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун заяви, че неговото правителство не е оказвало натиск върху Шотландия да освободи от затвора атентатора от Локърби, за да подобри британските търговски връзки с Либия, предаде Ройтерс.
   
"От наша страна нямаше никакво конспирация, никакво потулване, никаква двойна игра, петролна сделка или опит да се повлияе на шотландските министри, нито неофициални гаранции от мен за либийския лидер полковник Муамар Кадафи", каза Браун на среща за заетостта в Бирмингам.
   
Браун подчерта, че напълно ясно е показал на Кадафи, че решението дали да освободи Абдел Басет ал Меграхи е изцяло в правомощията на правителството на Шотландия, която има собствена съдебна система и собствена политика, пише БТА.
   
Лидерът на опозиционната Консервативна партия Дейвид Камерън заяви, че Меграхи не бивало да бъде освобождаван. Той обвини правителството на лейббъристите в чудовищна погрешна преценка, защото е скарало Великобритания с един от най-важните й съюзници, американците. Сега ни обвиняват в двойна игра - че сме обещавали едно на Либия и друго на САЩ, каза Камерън за Би Би Си и поиска разследване на освобождаването на либиеца.