Германски съд забрани на комик да обижда Ердоган
Германски съд забрани на комик да обижда Ердоган / Guliver/Getty Images

Германски съд прие оплакване на Ердоган срещу телевизионния журналист Ян Бьомерман, като му забрани да повтаря публично части от негово сатирично стихотворение, посветено на турския президент, съобщи Асошиейтед прес.

Сатирикът Бьомерман рецитира през март по телевизията стихотворение, в което отправи най-различни лични обиди към Ердоган, включително, че гледал детска порнография. Това накара турския президент да подаде оплакване.

Комик обвини Меркел, че го е „нарязала" и сервирала на Ердоган за чая

В отделен иск до съд в Хамбург адвокатите на Ердоган поискаха да бъде забранено рецитирането на стихотворението публично.

Съдът постанови днес, че президентът на Турция "не е длъжен да търпи" Бьомерман да повтаря големи части от стихотворението заради тяхното "грубо и обидно съдържание". Съдът сметна, че в тях е прекрачена границата между сатирата и ругатнята, но че няколко строфи са в рамките на допустимото. Ройтерс обяснява, че тези строфи се отнасят до отношението в Турция към религиозните малцинства.

Привикаха холандския посланик в Турция заради карикатура на Ердоган

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Отделно канцлерът Ангела Меркел миналия месец прие искане на Турция Бьомерман да бъде разследван по подозрение в обида към чуждестранен държавен глава. Прокуратурата още не е решила дали да повдигне обвинение, съобщава АП.

Меркел налага мълчание на сатирици, за да угоди на Ердоган

Меркел си навлече критики, че е позволила това разследване, правейки прекалени отстъпки на Ердоган заради сделката с Турция за мигрантите. Според германския наказателен кодекс обиди срещу чуждестранни лидери не са позволени, но правителството може да реши дали да възложи на прокуратурата да разследва подобни случаи.

Източник: БГНЕС