Комик обвини Меркел, че го е „нарязала и сервирала на Ердоган за чая
Комик обвини Меркел, че го е „нарязала и сервирала на Ердоган за чая / снимка: БГНЕС, архив

Германският комик Ян Бьомерман, който е разследван за обида на турския президент, обвини германския канцлер Ангела Меркел, че го е "нарязала" и сервирала на Ердоган за чая, предава агенция Ройтерс.

Меркел даде зелена светлина на разследването срещу комика, обидил Ердоган

През март Бьомерман прочете сатирично стихотворение, осмиващо турския президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на своето шоу по Цет Де Еф. Стихотворението съдържа оскърбителни твърдения по адрес на Ердоган, включително, че турският президент харесва детска порнография и прави секс с животни. Случаят повдигна въпроси за границите на свободата на словото в Германия.

Турция настоя комикът да бъде съден за обида на чуждестранен държавен глава, а германският канцлер Ангела Меркел даде зелена светлина на прокурорите да започват официално криминално разследване.

Комик обвини Меркел че го е нарязала" и сервирала на Ердоган за чая
netinfo

Меркел налага мълчание на сатирици, за да угоди на Ердоган

"Канцлерът не трябва да има колебания, когато става въпрос за свободата на словото", казва комикът в интервю за седмичника "Цайт", което ще бъде публикувано изцяло утре. "Но вместо това, тя ме наряза, сервира ме за чая на много опасен деспот и ме превърна в германския Ай Вейвей", казва той, имайки предвид китайски художник дисидент.

Турският президент вдъхновява песни и стихотворения в Германия

Германският наказателен кодекс предвижда до три години затвор или глоба за обида на чуждестранен държавен глава.

Има ли прилика между Ердоган и Ам-гъл от „Властелинът на пръстените" (СНИМКИ)