Израел
Израел / Gulliver/Getty Images, архив
Делегация от германски депутати е в Израел, за да се запознае с противоракетния щит "Стрела 3" на страната, тъй като Берлин обмисля да закупи собствена отбранителна система, предаде ДПА.

Групата от десет души се запозна със системата, потвърди вчера ръководителката на германската парламентарна комисия по отбрана Мари-Агнес Щрак-Цимерман след посещение в израелското министерство на отбраната в Тел Авив. В рамките на пътуването, което ще продължи до утре, са предвидени множество срещи.

Шолц обмисля създаването на противоракетен щит, който да пази цяла Германия

В неделя канцлерът Олаф Шолц заяви пред телевизионния канал А Ер Де, че Берлин обмисля създаването на противоракетен щит за цяла Германия по израелски модел.

Системата "Стрела" е способна да унищожава приближаващи се балистични ракети с далечен обсег и работи много високо над Земята, дори в стратосферата. Тя няма нищо общо с израелския противоракетен щит, наречен "Железен купол", който е предназначен за по-ниско летящи ракети с малък обсег. За защита от ракети с малък обсег Бундесверът разполага със системата "Пейтриът".
БТА