Генералите от НАТО са доволни от развитието на офанзивата в Афганистан
Генералите от НАТО са доволни от развитието на офанзивата в Афганистан / снимка: Reuters

Генералите от НАТО изразиха задоволство от развитието на започналата вчера мощна офанзива срещу град Марджа, крепост на талибаните в южната афганистанска провинция Хелманд, тъй като бунтовниците изглежда оказват слаба съпротива, съобщи АФП. Афганистанската армия, която участва в операция "Мущарак" (Заедно), заяви, че 20 талибани са убити при боевете. Според говорител на губернатора на провинция Хелманд убитите талибани са 27. Убити са и двама войници - американец и британец.

В операцията участват 15 000 военни от силите на НАТО (ИСАФ), повечето американци, следвани по численост от британци, както и 2500 афганистански войници.

Военачалниците от НАТО и британските генерали са "много доволни" от развоя на операцията, заяви в Лондон 24 часа след началото й генерал Гордън Месинджър, говорител на британската армия. Той увери, че американските командващи също споделят това задоволство. "Имаше отделни сблъсъци", но талибаните "бяха неспособни да окажат силна съпротива", добави генералът, който спомена за "малък брой убити бунтовници". Вчера говорител на американската армия увери, че морските пехотинци срещат "минимална съпротива", съобщава БТА. Международните сили "овладяха стратегически цели, като за момента срещат слаба съпротива", обобщи генерал Месинджър.

Самоделни бомби и мини забавят настъплението на хилядите американски, британски и афганистански войници в талибанската крепост, съобщи АП от мястото на събитието. Много къщи са се оказали минирани. Войниците използват метални детектори и специално обучени кучета, за да откриват взривните устройства.

Американският генерал Лари Никълсън, който командва морските пехотинци, окачестви като "добри" първите 24 часа на офанзивата, предаде АФП. "Трябваше да се справим с многобройни снайперисти, а специалните автомобили за разминиране обезвредиха много взривни устройства", което бави настъплението на морските пехотинци, добавил генералът.

Афганистанските и международните сили представиха "Мущарак" като първата фаза на широкомащабна операция, целяща да възстанови властта на афганистанското правителство в провинция Хелманд. Това е най-мощната операция в Афганистан откакто през декември Барак Обама обяви за изпращане на подкрепления от 30 хиляди военни, с цел да се обърне хода на войната в момент, когато бунтът на талибаните се разраства, отбелязва АФП.

Но един талибански командир, молла Абдул Резак Ахунд, се присмя днес в комюнике над "пропагандната операция" и "медиатизираното от телевизиите превземане на едно селце".