Участниците в срещата на Г-20 в Рим успяха да се споразумеят за ограничаване на глобалното затопляне с не повече от 1,5℃, съобщи агенция ANSA.

Прави се уточнението, че в проекта на заключителната декларация като краен срок за прекратяване на увеличаването на температурата е посочен „средата на века“.

Байдън се срещна с папа Франциск във Ватикана

По този начин страните от Г-20 успяха да утвърдят по-строги ограничение за затоплянето на планетата, отколкото в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., където температурата от 1,5℃ е вписана в пожелателен контекст. Парижкото споразумение прокламира цели за намаляване на емисиите на парникови газове, предотвратяване до 2100 г. на повишаването на средната глобална температура с повече от 2℃ от прединдустриалните нива и предприемане на мерки за поддържане на затоплянето в рамките на 1,5℃.

Срещата на Г-20 започна с призив за повече ваксини за бедните държави (СНИМКИ)

По отношение на нулевите емисии, за чието постигане са посочени различни срокове за отделните държави - от 2030 г. (ЕС) до 2060 г. (Китай), е взета предвид "разликата в позициите" на страни като Китай, Индия и Индонезия, посочва източникът на ANSA.

БГНЕС