Френски инженерен полк отпътува за Ливан
Френски инженерен полк отпътува за Ливан / netinfo

Първите 120 души от 2-и чуждестранен инженерен полк, базиран в Сен Кристол, южна Франция, отпътуваха днес за Ливан, където ще изграждат временни мостове. Друг самолет с още 80 военнослужещи ще отлети малко по-късно.

Втори чуждестранен инженерен полк не е част от френските сили, включени в Международната мироподдържаща сила в Ливан (ЮНИФИЛ), но ще участва в рамките на двустранна договореност между Ливан и Франция за сътрудничество във възстановяването. Материално-техническото снабдяване по въздуха, било в Ливан или между Франция и Ливан, се поема от транспортни самолети на френските ВВС, уточни генералният щаб на френските въоръжени сили.

Петнайсет сглобяеми моста отпътуваха в четвъртък и петък от пристанището Тулон с граждански кораби, наети от френското министерство на външните работи. Металните мостове, много използвани през Втората световна война, са с дължина от 30 до 40 м и тежат 30 тона всеки. Те могат да се сглобяват ръчно (от екип от 10-15 души) за една седмица, без тежка подемна техника, и да издържат тежест до 35 тона.

Париж изпрати в Ливан петима военни инженери, специалисти по пътната инфраструктура, за да преценят нуждите от мостове над реките. При израелските бомбардировки много мостове бяха разрушени.