/ ThinkStock/Getty Images
Около 50 полицаи, спасители и лекари бяха мобилизирани в специална операция в Южна Франция, за да извадят от дома му страдащ от затлъстяване мъж. Той не можел да стане от пода на спалнята си, а освен това бил твърде едър, за да бъде изведен през вратата на жилището или по стълбите.

53-годишният Ален Панабиер е бил блокиран в продължение на месеци в дома си в центъра на Перпинян "по всяка вероятност след счупване на крака", каза адвокатът му Жан Кодон.

През това време го е хранил брат му, но състоянието му бързо се влошило и в края на октомври адвокатът писал на френския вътрешен министър Жералд Дарманен с молба за спешно спасяване.

Антитяло бори затлъстяване и наднормено тегло

Няколко дни по-късно Панабиер, тежащ около 300 килограма, и френската Лига за борба със затлъстяването също подават жалба, в която се твърди, че „не е оказана помощ на човек в опасност“.

Полицията е отцепила тясната улица, докато трае високорисковата спасителната операция в двуетажния дом на Панабиер. Съседите са били помолени да напуснат домовете си, за да се предотврати евентуален инцидент.

Първоначално работниците укрепили сградата, след което пробили отвор през външната стена на горния етаж. Панабиер е включен към система и поставен в метален сандък, който е спуснат до чакащата наблизо линейка с помощта на кран.

Когато обездвижен в продължение на две до пет години човек трябва да се раздвижи отново, съществува риск от сърдечна декомпенсация и тромбоза, обясни Антоан Авиньон, ръководител на отделението по ендокринология, диабет и хранене в болницата в Монпелие.

„На практика трябва да бъде върната към живот сърдечно-съдовата система, която е в покой прекалено дълго време“, каза той. Панабиер ще бъде лекуван в Монпелие, преди да бъде преместен в рехабилитационен център, уточни Авиньон. 
БГНЕС