/ iStock/Getty Images
Ограничителните мерки, предприети от френското правителство за ограничаване разпространението на коронавируся, ще доведат до загуби за икономиката от 120 милиарда евро.

Почти 14 000 смъртни случая във Франция

Принудителните спестявания ще бъдат в размер на 55 милиарда евро,
съобщиха от института за икономически изследвания OFCE. В публикувания днес доклад се прогнозира спад от 32 % на БВП, което съответства на 5 точки от БВП на Франция за 2020 година, съобщи МИА.

Почти 60 % от намаляването на националния доход се поемат от публичната администрация посредством увеличаване на дефицита, а 35 % са за сметка на бизнеса. Развитието на дейностите ще зависи силно от потреблението на гражданите, т.е. дали те ще са склонни да похарчат спестеното по време на ограничителните мерки.

Според института, ограниченията за период от 8 седмици се отразяват с 2,8 точки върху дефицита на БВХ или 65 милиарда евро. Ако тези пари бъдат похарчени, дефицитът ще достигне 20 милиарда евро или 0,9 % от БВП.

Само за ден: Нови 987 жертви на коронавируса във Франция

В този случай годишната загуба би намаляла само с 2 пункта, вместо с 5. По-голяма е вероятността спестеното от домакинствата да не бъде похарчено веднага и изцяло, предвид несигурността за излизане от кризата. Това важи още повече, ако се знае, че доходите на домакинствата по време на ограничителните мерки ще намалеят с 9 милиарда евро.

Френското правителство, от своя страна, предвижда БВП в рамките на годината да се свие с 8 % заради икономическия шок, предизвикан от кризата с коронавируса, ако ограниченията продължат осем седмици. В същото време държавният дефицит ще се увеличи с 9 % от БВП за тази година.
БГНЕС