/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Делхи на двудневно посещение, посветено на търговията, климатичните промени и сигурността, като се очаква да обсъди и неутралната позиция на Индия по отношение на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Делхи се опитва да постигне трудно равновесие между отношенията си със Запада и с Русия, която покрива голяма част от оръжейните и енергийните нужди на страната. Индия се въздържа да осъди открито руското нашествие в Украйна и да се присъедини към гласуването в ООН.

Утре Фон дер Лайен ще се срещне с индийския премиер Нарендра Моди. През последните седмици той се срещна или разговаря по телефона с множество други западни лидери, подканващи го да се дистанцира от Москва - включително британският премиер Борис Джонсън, който беше на посещение в страната в четвъртък и петък.

Председателят на ЕК започна посещението си днес с реч за климатичните промени пред младежки форум. В нея тя поздрави Индия за "амбициозната" й цел да започне до 2030 г. да задоволява половината си енергийни нужди от възобновяеми източници.
БТА