ФАО се тревожи за рибните запаси
ФАО се тревожи за рибните запаси / netinfo

Организацията по храни и земеделие на ООН (ФАО) е "силно разтревожена" от свръхулова на някои видове риба в открито море. Ето защо експертите призовават за "по-внимателно" управление с цел да се съхранят резервите.

В доклада си ФАО посочва, че от рибните резерви, които се наблюдават, 17% са свръхексплоатирани, 7% са "изтощени", а само 1% се възстановява.

Въпреки че тези данни са относително стабилни през последните 15 години, ФАО изразява сериозни тревоги по отношение на някои видове, особено тези, които са в открито море, тоест не са под национална юрисдикция. Става въпрос за океанските акули и червената риба тон, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Мерлузата, треската, едрата акула и червената риба тон са начело в списъка със застрашените риби, подчертават от ФАО. Тези видове са ключови в океанските екосистеми и затова е необходимо риболовът да се следи по-внимателно и ефикасно, за да може те да се възстановят и да се предотврати изчезването им, препоръчват от организацията.

През 2004 г. са уловени 135,5 милиона тона риба, като общата й стойност е била 7,15 милиарда долара. 105,6 милиона тона са били предназначени за консумация от хората, тоест на глава от населението на година се падат по 6,6 кг риба, съобщава ФАО.