Евросъда по правата на човека осъди България по две дела
Евросъда по правата на човека осъди България по две дела / снимка: www.sxc.hu

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по две дела за нарушаване правото на живот, съобщи Българският хелзинкски комитет. Едното дело е за смъртта на 21-годишен младеж, страдащ от диабет, който починал в ареста. Другото e за неадекватно разследване и наказване на извършител на смъртоносен побой.

На 14 октомври 2003 г. 21-годишният Илия Йорданов е задържан за притежание на хероин и обвинен за разпространение на наркотици. На 15 и 16 октомври Илия е прегледан от лекар, като единственият медицински проблем, открит от лекаря, е хероиновата зависимост. Ден по-късно Илия е прегледан отново по спешност в ареста. На същия ден, по време на разпит, неговият адвокат уведомява полицейските служители, че клиентът му страда от диабет и се нуждае от специално лечение. Въпреки това тази информация не е записана и вечерта Илия отново е прегледан по спешност, като лекарят му дава лекарства за ниското му кръвно.

На 18 октомври сутринта Илия е намерен мъртъв в килията си. След аутопсията се установява, че причината за смъртта му е многократно повишена кръвна захар вследствие на диабет. Военната прокуратура Пловдив твърди, че тъй като младежът не е информирал властите за здравословното си състояние, няма причина да се смята, че персоналът на ареста е причинил смъртта му. Военният съд в Пловдив се съгласява с прокуратурата и прекратява заведеното дело. ЕСПЧ реши, че фактът, че адвокатът на Илия е съобщил за специфичното му медицинско състояние, а властите не са отразили това в медицинската документация на задържания, e сериозен пропуск, който е имал изключително сериозни последствия за задържания, допълва БТА.

Съдът отбелязва, че властите не са взели предвид, записали или информирали лекарите на младежа за тежкото му състояние, вследствие на диабета. ЕСПЧ също така отбелязва, че разследването на причинената смърт не е било достатъчно ефективно. По тези причини ЕСПЧ намира нарушаване правото на живот и присъди обезщетение от 18 000 евро на жалбоподателите - родители на починалия младеж, както и 4215, 60 евро разноски по делото.

Пак на 27 януари ЕСПЧ осъди България заради неадекватното разследване и наказване на извършител на смъртоносен побой. Делото е заведено от четирима жалбоподатели по повод смъртта на техен близък, Георги Герасимов, 27-годишен ром от Перник. Той е убит след побой, извършен от няколко души, на единия от които младежът дължал пари.

Установената причина за смъртта е черепно-мозъчна травма, причинена от удари с дървена бухалка. Прокуратурата образува досъдебно производство, като първоначално обвинява единия от побойниците в опит за умишлено убийство с особена жестокост.

Впоследствие обвиненията са променени на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана. Прокуратурата заключава, че смъртта е настъпила в резултат от един удар по главата въпреки доказателствата, че ударите са били няколко.

Макар побоят да е извършен с още двама съучастници, те никога не са привличани към наказателна отговорност. Обвиняемият се съгласява на споразумение с прокуратурата, в резултат на което е осъден на три години условно лишаване от свобода.

ЕСПЧ прие, че разследването на смъртта на Георги не е било цялостно и обективно, а на жалбоподателите не е дадена възможност да участват в него. Поради това и тук той намери нарушение на член 2 от Европейската конвенция за правата на човека (право на живот) и осъди България да заплати общо 30 000 евро обезщетение на четиримата жалбоподатели и още 2500 евро разноски по делото.