Европа е изправена пред двойна терористична заплаха
Европа е изправена пред двойна терористична заплаха / Thinkstock/Getty Images

Европа трябва да засили арсенала си срещу тероризма, защото е изправена пред двойна заплаха от широкомащабно нападение на Ал Кайда и действия на радикализирани единаци, предупредиха няколко европейски източници, цитирани от Франс прес.

"Ал Кайда е отслабена, но може да поиска да организира нападение срещу Запада, за да покаже, че още съществува. Това притеснение се споделя от големите разузнавателни служби и по-конкретно от британската МИ5", каза запознат с въпроса източник.

"Най-тревожната заплаха обаче е от изолирани терористични действия, защото разкриването им е много сложно", каза за АФП френският евродепутат консерватор Арно Данжан, който е бивш служител на разузнаването.

Шестнайсет дни след атентатите в Париж и седмица след спецоперацията в Белгия срещу терористи, готвещи нападение, Данжан е убеден, че това ще се случи отново. Близо 30 процента от над 3000 европейци, присъединили се към терористични ислямистки движения в Сирия и в Ирак, са се завърнали по данни, предоставени от държавите.

В неотдавна дадено интервю за АФП европейският координатор за борба с тероризма Жил де Керхов наблегна върху "враждата между "Даеш" ("Ислямска държава"), която иска да действа и го заяви, и Ал Кайда, която иска да остане в надпреварата и да напомни за съществуването си".

"Проблемът с "Ислямска държава" е, че не спонсорира нищо, а вдъхновява", подчерта Данжан.

Европейският съюз изготвя план за битка. Темата ще бъде в центъра на срещи на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 29 и 30 януари в Рига. Очакват се серия от конкретни мерки, но по някои от тях държавите все още са разделени.

Франция ще защити конфискуването на лични документи на лица, за които има подозрения, че искат да се присъединят към терористични организации в Сирия и в Ирак. На преговорите в Рига ще бъде обсъдено изменение в кодификацията на действащите в Шенгенското пространство норми. Целта е въвеждане на системни насочени проверки на граждани на 26-те страни членки на влизане и на излизане от пространството за свободно движение на хора. Министрите ще бъдат призовани да се произнесат по въпроса за измененията в проекта за въвеждане на европейски регистър на пътниците на самолети, така че да бъде получено съгласие от Европейския парламент. Европейската комисия изрази вчера готовност да внесе изменения в предложението си. Но британците например отказват за момента да изменят текста, заяви за АФП запознат с въпроса европейски източник.

Източник: БТА