/ iStock/Getty Images
Огромно мнозинство от европейците смятат, че изменението на климата е сериозен проблем, пред който е изправен светът (93%), според ново проучване на Евробарометър. Над половината смятат, че преходът към зелена икономика трябва да се ускори (58%) заради скоковете на цените на енергията и опасенията относно доставките на газ след инвазията на Русия в Украйна.

От икономическа гледна точка 73% от европейците са съгласни, че цената на щетите, дължащи се на изменението на климата, е много по-висока от инвестициите, необходими за зелен преход. И три четвърти (75%) от европейците са съгласни, че предприемането на действия по отношение на климата ще доведе до иновации.

Почти девет от десет граждани на ЕС (88%) са съгласни, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени до минимум, като същевременно се компенсират оставащите емисии, за да стане ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г.

ЕК иска да реформира пазара на електроенергия

Близо девет от десет европейци (87%) смятат, че е важно ЕС да си постави амбициозни цели за увеличаване на използването на възобновяема енергия, а подобен брой (85%) смятат, че е важно ЕС да предприеме действия за подобряване на енергийната ефективност, например чрез насърчаване на хората да изолират дома си, да инсталират слънчеви панели или да купуват електрически автомобили. Седем от всеки десет анкетирани (70%) смятат, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да увеличи енергийната сигурност и да облагодетелства икономически ЕС.

Голямо мнозинство от гражданите на ЕС вече предприемат индивидуални действия за климата (93%) и съзнателно правят устойчив избор в ежедневието си. Въпреки това, когато бяха попитани кой е отговорен за справянето с изменението на климата, гражданите подчертаха необходимостта от други реформи, които да придружават индивидуалните действия, като посочиха също отговорността на националните правителства (56%), ЕС (56%) и бизнеса и индустрията (53%).

Радев: Зеленият преход трябва да увеличава благосъстоянието на хората, не да го намалява


Европейските граждани също усещат заплахата от изменението на климата в ежедневието си. Средно над една трета от европейците се чувстват лично изложени на рискове и заплахи, свързани с околната среда и климата, като повече от половината се чувстват по този начин в 7 държави-членки, предимно в Южна Европа, но също и в Полша и Унгария. 84% от европейците са съгласни, че справянето с изменението на климата и проблемите на околната среда трябва да бъде приоритет за подобряване на общественото здраве, докато 63% от анкетираните са съгласни, че подготовката за въздействието на изменението на климата може да има положителни резултати за гражданите на ЕС.

Специалното проучване на Евробарометър за климата е анкетирало 26 358 граждани на ЕС от различни социални и демографски групи във всички 27 държави-членки на ЕС. Проучването е проведено между 10 май и 15 юни 2023 г. Всички интервюта са проведени лице в лице, или физически в домовете на хората, или чрез дистанционно видео взаимодействие.
БГНЕС