ЕТА замесена в трафик на кокаин от Колумбия?
ЕТА замесена в трафик на кокаин от Колумбия? / cнимка: Reuters

Баската въоръжена сепаратистка организация ЕТА извършва контрабанда на кокаин от Колумбия, за да се финансира и да купува оръжия. Обвинението отправи днес италианският журналист и писател Роберто Савиано в испанския всекидневник „Мундо".

„Членовете на ЕТА купуват кокаин от колумбийските трафиканти, транспортират го в Португалия, а после в Страната на баските", изтъква авторът на бестселъра „Гомор" за неаполитанската мафия Камора. „Нелегалната баска организация, смятана за отговорна за смъртта на 828 цивилни в продължение на 40 години борба за независимостта на Страната на баските, е установила контакти с италианските престъпни организации и колумбийските партизани от ФАРК", уточнява Савиано.

„Да се подготвят атентати, купуват оръжия, крият бегълци; да се подпомагат семействата на членове на ЕТА в затвора - всичко това струва скъпо", подчертава италианският журналист. „От момента, когато ЕТА се заема с трафика на дрога, смисълът на съществуването й се променя. Да провежда политика чрез оръжие вече не е приоритет. Сега важното за членовете на ЕТА е чисто и просто бизнеса", коментира още той, цитиран от БГНЕС.

Според Савиано конфискуването в края на януари в страната на баските на готови за продажба дози кокаин в дома на предполагаем член на ЕТА е ново доказателство, че тя извършва контрабанда на дрога. Самият Роберто Савиано е под постоянна охрана заради опасения, че престъпни групи може да посегнат на живота му след направените от него разкритията за дейността на италианските престъпни организации.