ЕС смята ООН за единственото място за разрешаване на международни конфликти
ЕС смята ООН за единственото място за разрешаване на международни конфликти / netinfo

Европейският съюз смята ООН за единственото място за разрешаване на международни конфликти, затова световната организация трябва да стане по-силна. Това каза днес португалският министър-председател Жозе Сократиш от името на ЕС в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде ДПА.

"Единственият възможен отговор на предизвикателствата на нашето време се намира в ефективната многостранност, базирана на системата на ООН", каза Сократиш, чиято страна в момента заема ротационното председателство на ЕС.

"Реформирайки идеалите, ръководили основаването на ООН, ЕС смята, че само с по-силна организация ще можем да живеем в по-сигурен, по-справедлив и по-развит свят", добави Сократиш.

За Близкия изток португалският премиер каза, че "в момента вратата е отворена" за мирни преговори между израелци и палестинци, но предупреди, че тя няма да остане отворена дълго време.

Сократиш отбеляза, че ЕС възнамерява да внесе в ОС на ООН проекторезолюция, призоваваща за мораториум върху смъртното наказание, и призова то да бъде премахнато в целия свят.

Португалецът призова страните членки на ООН да полагат усилия за устойчиво развитие, за борба с климатичните промени и за зачитане на правата на човека.