Европейският съюз затвори единствената вратичка в режима на санкции срещу Русия, която позволяваше търговия с оръжие от 2014 г. насам, но остави отворена за страните от общността да изпращат военно оборудване съветско и руско производство в Русия за ремонт. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на служители на ЕС и дипломати.

Според агенцията пропускът, който е позволявал доставки на оръжие за Русия, е бил затворен миналата седмица като част от петия пакет санкции, наложени заради инвазията на Русия в Украйна. В официалните съобщения на Европейската комисия, свързани с тези ограничения, това не се споменава, подчертава Ройтерс.

Белият дом: Има допълнителни санкции, които САЩ може да наложат на Русия

Позовавайки се на официален представител на мисията на Литва в ЕС, агенцията отбелязва, че въпреки новите ограничения, страните от ЕС "ще могат да продължат да транспортират произведени в Русия оръжия за ремонт в същата".

Австралия наложи санкции на 14 руски държавни предприятия


На 7 април посланиците на ЕС одобриха пети пакет от санкции срещу Русия. Той включва замразяване на активите на няколко руски банки, забрана за внос на въглища от Русия, оръжейно ембарго за Русия и забрана за износ, особено на високотехнологични стоки.

По данни на Европейската комисия през миналата година страните от ЕС са доставили на Русия оръжия и боеприпаси на стойност 39 млн. евро, а през 2020 г. доставките ще възлязат на 25 млн. евро, отбелязва агенцията. Франция и Германия са сред най-големите износители на оръжие за Русия.
 
БГНЕС