ЕС и Либия трябва да си сътрудничат, смята Фратини
ЕС и Либия трябва да си сътрудничат, смята Фратини / netinfo

Заместник-председателят на Европейската комисия Франко Фратини, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността, изрази надежда, че смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и един палестински лекар, издадени от либийски съд, ще бъдат отменени, съобщава в последния си брой близкото до европейските институции издание "Юропиън войс", цитирано от БТА.

Франко Фратини разкрил, че се подготвя "политически пакет", предвиждащ включване на Либия в диалога Партньорство между Европейския съюз и средиземноморските страни. Според тази важна външнополитическа програма Европейският съюз оказва помощ и развива търговските и политически връзки със страните от региона на Средиземно море. Либия не е част от средиземноморския диалог, но от 1999 г. има статут на наблюдател в него.

Според Фратини изготвянето на "политическия пакет" не е "предварително условие" за отмяна на смъртните присъди срещу медиците.

Аз подготвям пакет, политически пакет, включващ някои неща, които трябва да бъдат свършени, както и някои неща, които да бъдат поискани в отговор, но това не е политическо предварително условие, заявява той за "Юропиън войс".

Неотдавнашното съдебно решение за оправдаване на медиците по обвинение в клевета е положителен знак, смята Фратини. Той също така приветства изявлението на Фондация Кадафи, оглавявана от Сейф ал Ислам, сина на либийския президент Муамар Кадафи, и представляваща заразените деца и техните семейства, в което се говори за "признаци за намиране на решение на тази криза в близко бъдеще".

Мисля, че либийските власти разбраха, че още по-тесни връзки между тях и Европейския съюз може да има, но те трябва да се съобразяват с европейските стандарти за защита на правата и за честно и прозрачно правосъдие. Ако имат намерение да правят това, както смята да прави синът на Кадафи, тогава вървим в добра посока, изтъква Франко Фратини пред изданието.

В същото време той смята, че сътрудничеството между Европейския съюз и Либия трябва да продължи въпреки смъртните присъди, които бяха произнесени през 2004 г. Трябва да си сътрудничим, защото има различни области. От една страна, ние трябва да помогнем на заразените деца. Не вярвам, че отговорността за заразяването пада върху сестрите, но има заразени, те са в болницата в Бенгази и ние трябва да плащаме за тях, цитира го "Юропиън войс".

Европейският съюз се нуждае също от сътрудничество с Либия, за да бъде намален притокът на нелегални имигранти към съюза. Тук се сблъскваме със сериозния проблем за защита на нашите граници и за сътрудничество в областта на миграцията. Аз трябва да помогна на либийските власти в организиране на патрулирането на границите и в оказване на помощ на попаднали в тежко положение хора в пустинята, заявява Франко Фратини за изданието.

Състоялите се през последните две седмици разговори между Кадафи и френския президент Никола Саркози и британския премиер Тони Блеър също дадоха надежда, че случаят със сестрите би могъл да намери скоро разрешение, отбелязва в заключение изданието.