ЕС и Бразилия развиват специално стратегическо сътрудничество
ЕС и Бразилия развиват специално стратегическо сътрудничество / снимка: BGNES

Европейският съюз и Бразилия вече развиват "специално стратегическо сътрудничество", стана ясно след съвместна пресконференция в Брюксел на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президента на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва.

Луис Инасиу Лула да Силва е в Брюксел за участие в голямата международна конференция за биогоривата, организирана от Европейската комисия.

Вчерашната първа среща на високо равнище Европейски съюз - Бразилия в португалската столица Лисабон бе изключително успешна. В резултат на тази среща ние вече развиваме специално стратегическо сътрудничество, заяви председателят на Европейската комисия.

Според него това сътрудничество ще обхваща широк кръг от области като енергетиката, борбата с климатичните промени, научните изследвания, търговията, социални проблеми.

Президентът на Бразилия също изрази задоволство от протичането на вчерашния форум в Лисабон и подкрепи мнението на Барозу, че между страната му и Европейския съюз вече ще се развиват "връзки на стратегическо партньорство".

Нашите отношения с Европа имат вековни традиции. Бразилия бе открита като територия от Португалия, развиваше връзки и с други европейски страни след това. Цялата ни история водеше към вчерашната среща на високо равнище, изтъкна той.

Луис Инасиу Лула да Силва, който днес направи изказване на конференцията по биогоривата, подчерта, че много окуражаващ допълнителен елемент за развитието на отношенията между Европейския съюз и неговата страна е фактът, че ЕС има желание да разговаря за биогоривата, както и да действа за тяхното по-широко използване.Това негово становище е лесно обяснимо като се има предвид, че Бразилия е най-големият производител на биогорива в света.

Преди началото на съвместната им пресконференция комисарят за енергетиката Андрис Пиебалгс и министърът на външните работи на Бразилия Селсу Аморим подписаха "Условия за водене на редовен диалог ЕС-Бразилия по енергетиката".