Ердоган предупреди Вашингтон да екстрадира Гюлен
Ердоган предупреди Вашингтон да екстрадира Гюлен / Guliver/Getty Images

Отношенията между Турция и САЩ бъдат компрометирани, ако Вашингтон не удовлетвори искането на Анкара да предаде опозиционера и ислямският проповедник Фетхулах Гюлен. Това предупреди турският президент Реджеп Ердоган в интервю за италианската телевизия РАИ-ньюз-24.

"Ние събирахме материали още преди опита за преврат. И сега това досие бе попълнено. Този господин (Гюлен) и неговите привърженици са терористи“, изтъкна Ердоган.

Турция за пръв път призна, че може и да са допуснати „грешки” при чистката

Той припомни, че "когато към нас се обръщат за екстрадиране, ние сме главните съюзници и партньори". "Отказът (да се предаде Гюлен) ще ни обиди, все пак сме партньори по НАТО. Разбира се, нашите отношения със САЩ няма да свършат, но ще бъдат компрометирани. Ние само искаме Гюлен да бъде предаден на турското правосъдие", посочи президентът.

Ердоган: Гюлен е само пионка, зад гърба му стоят други сили

Той обясни и причината за небивалата чистка срещу журналисти, университетски преподаватели, учители, съдии. "Ние не знаем доколко таз организация е проникнала в държавните структури. Тя като вирус е заразила всички институции и ние трябва да пресечем този вирус", заяви Ердоган.

Източник: БГНЕС