Шоко Асахара
Шоко Асахара / БГНЕС
Шоко Асахара, лидерът на сектата „Върховна истина на Аум“, и шестима негови последователи бяха екзекутирани в Япония, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Смъртните им присъди бяха изпълнени чрез обесване.

Общо 13 последователи на апокалиптичната, антисоциална секта бяха осъдени на смърт заради атаките с газ зарин в час пик в метрото на японската столица Токио през март 1995 г., при които загинаха 13 и бяха ранени над 6000 души. Заринът, нервнопаралитичен агент, е бил открит от нацистите, припомня ДПА.

Първи бе екзекутиран Шоко Асахара, чието истинско име е Чидзуо Мацумото.

Това са първите изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум", отбелязва Франс прес. Това стана 23 години след атаките и 19 години след издаването на първата смъртна присъда.
Съгласно японското законодателство смъртните присъди се изпълняват в срок от шест месеца след тяхното окончателно потвърждаване. На практика обаче екзекуциите се бавят с години, посочва Франс прес.
ДПА посочва, че "Върховна истина на Аум" е смесвала будистка и хиндуистка медитация с апокалиптични теории. През 80-те и 90-те години на миналия век сектата успя да привлече до 10 000 последователи, включително учени, лекари, адвокати и други представители на елита, преди да извърши шокиращите атаки със зарин в токийското метро и други престъпления.
БТА