Три смъртни присъди изпълнени в Япония
Три смъртни присъди изпълнени в Япония / netinfo

В Япония днес бяха изпълнени чрез обесване три смъртни присъди - първите екзекуции в страната от началото на годината, предаде Франс прес, позовавайки се на Министерството на правосъдието, което не разкри самоличността на тримата екзекутирани. Агенция Киодо съобщи имената на тримата, всички осъдени на смърт за убийство.

Изпълнението на смъртните присъди обаче съвпадна със сесия на парламента, което е рядкост, отбелязва Франс прес.

Екзекуциите бяха изпълнени малко преди "Амнести интернешънъл" да публикува доклада си за смъртното наказание в света през 2006 г. Международната правозащитна организация редовно критикува Япония заради секретността, съпровождаща екзекуциите. На 25 декември бяха екзекутирани четирима души осъдени на мърт за убийство, двама от които - над седемдесетгодишни. С това бе сложен край на наложения 15 месеца преди това мораториум върху екзекуциите в Япония. Мораториумът бе отменен след идването на власт през септември на премиера консерватор Шиндзо Абе, привърженик на смъртното наказание. Абе замени дотогавашния министър на правосъдието Сейкен Сугиура - яростен противник на смъртната присъди заради будистките си убеждения, с Джинен Нагасае, който реши екзекуциите да бъдат възобновени.

По данни на "Амнести интернешънъл" 22 души са осъдени на смърт в страната миналата година, а общият брой на осъдените, чакащи екзекуция, е близо 100. Най-известният сред тях е лидерът на сектата "Върховна истина на Аум" Шохо Асахара, отговорен за обгазяването на токийското метро със зарин през 1995 г., при което загинаха 12 и бяха ранени 5500 души, и за още 15 убийства.

Известна с ниското си равнище на престъпност, Япония е единствената голяма индустриализирана държава освен САЩ, която не е отменила смъртното наказание. Японските власти изтъкват, че 80 на сто от гражданите на страната подкрепят смъртната присъда.