ЕК иска да види медиците ни свободни скоро
ЕК иска да види медиците ни свободни скоро / netinfo

Европейската комисия отново изрази желанието си да види свободни в скоро време петте български медицински сестри и палестинския лекар, които са в затвор в Либия от 7 години.

“На няколко пъти сме изразявали желанието си да видим преоценка на доказателствата, които са накарали либийците да осъдят българските медицински сестри и палестинския лекар”, обяви Емма Удуин, говорител на европейския комисар по външни отношения Бенита Фереро Валднер. ЕК посочи, че засяга въпроса всеки път, когато осъществява контакти с Либия.

Следващата седмица в Триполи започва срещата на Европейския съюз и Африканския съюз за проблема с имиграцията. “Що се отнася до имиграцията, ние сме на път да задълбочим отношенията си с Либия заради географското й положение. Невъзможно е да не работим с либийците по този въпрос”, каза още Удуин.

На заседание в Сан Марино пък Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа осъди факта, че на процеса в Триполи срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на 426 либийски деца с вируса на СПИН, не бяха зачетени правата на защитата. Това се посочва в декларация на ПАСЕ, поместена в сайта на организацията.

В декларацията се изразява съжаление, че на последното съдебно заседание отново не бяха спазени основните изисквания за честен и безпристрастен процес. В тази връзка се припомня отказът на съда да изслуша международните научни доказателства, опровергаващи тезата на обвинението, както и нежеланието му да вземе под внимание обстоятелството, че обвиняемите са били измъчвани.

Подобно крещящо нарушаване на правата на защитата само може да хвърли сянка на съмнение върху съдебното решение, очаквано на 19 декември, се подчертава в декларацията.

Бюрото потвърждава позицията на ПАСЕ по този случай, като смята, че има сериозно нарушаване на човешките права в Либия и нехуманно отношение към българските медици. Организацията припомня също, че е категорично против смъртното наказание.

Същевременно ПАСЕ изказва съчувствието си към децата, жертви на СПИН епидемията, и към техните семейства и подкрепя изцяло международните усилия да им бъде предоставена медицинска и друга помощ, се допълва в декларацията.