/ iStock/Getty Images
Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да съгласуват допълнителните мерки, които налагат на притежателите на валидни сертификати за COVID.

Препоръчваме държавите да съгласуват във възможно най-голяма степен допълнителните ограничения за пътуване в ЕС и националните решения по повод сертификатите, заявиха говорители на комисията. Те отговориха на въпроси на пресконференция, свързани с решението на Франция повече да не признава удостоверенията, освен ако не са за допълнителна доза ваксина.

Говорителите отбелязаха, че според ЕК е редно сертификатите за ваксинираните да се признават в продължение на девет месеца от завършването на ваксинационния цикъл, когато документите се използват за пътуване между държави от ЕС. Препоръчваме пътниците с ковид сертификат да не бъдат поставяни под допълнителни ограничения, допълниха те.

Във вторник идната седмица се предвижда Съветът на ЕС по общи въпроси да обсъди обстановката с пандемията и общите мерки. Европейските министри ще разговарят за насърчаване на ваксинирането и за противодействие на дезинформацията за ваксините. Очаква се да бъдат утвърдени промени в правилата за пътуване в ЕС, ще продължи преоценката на списъка с чужди държави, с които границите остават отворени при определени условия.
БТА