Египет
Египет / iStock/Getty Images
Египет ще намали цените на субсидираните основни храни от декември, съобщи Ройтерс, позовавайки се на държавната информационна агенция МЕНА, която цитира министъра на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи.

Бутилка олио за готвене ще струва 8,5 египетски лири (0,53 долара) вместо досегашните 9,5 лири, а цената на килограм захар ще се понижи от 9 на 8,5 лири. Оризът ще поевтинее от 9 на 8 лири за килограм, а брашното - от 6,75 до 6,50 лири за чувал.

Мумия на голямо животно беше открита в Египет

Министърът не посочва причини за намалението на цените.

През октомври общо 1,8 милиона египетски граждани отново бяха включени в програма за субсидиране на храните по нареждане на президента. Те бяха извадени от програмата в началото на годината, когато министерството на снабдяването започна да пресява хората, чиито доходи се смятат за прекалено високи, за да имат право на по-евтин ориз, тестени изделия и други храни.

За пръв път: Откриха древноримска гробница в Египет

Връщането им в програмата беше предшествано от слаби протести в Кайро и други градове на 20 септември. Демонстрациите бяха предизвикани от обвинения в корупция срещу президента Абдел Фатах ас Сиси и армията, които държавният глава отхвърли. РН
БТА