Дългогодишното извънредно положение в Алжир бе отменено
Дългогодишното извънредно положение в Алжир бе отменено / снимка: Reuters, архив

В Алжир, със заповед на президента Абделазис Бутефлика, бе отменено извънредното положение, въведено преди 19 години, съобщи Ройтерс. Това решение бе направено като отстъпка пред исканията на опозицията в страната и с цел да се избегне вълната от безредици, обхванала арабския свят, посочва агенцията.

Отмяната на извънредното положение бе сред основните искания на организаторите на седмични протести в алжирската столица, които засега са далече от мащабите на събитията в Тунис, Египет или Либия, предаде БТА. Протестиращите обаче настояват, че тази отстъпка не е достатъчна и искат повече демократични промени.

Алжир е сред основните доставчици на природен газ в Европа, посочва Ройтерс.

Извънредното положение бе въведено от властите с цел да се справят с активизиралите се в началото на 90-те години на миналия век ислямистки бунтовници в страната, посочва Ройтерс.

През последните няколко години активността на ислямистите забележимо отслабна, но извънредното положение остана в сила, което даде на опозицията аргументи да твърди, че властите го използват за потискане на политическите свободи.

Премахването на извънредното положение няма да промени забележимо обстановката в страната. Според Ройтерс властите са приели нови закони, които позволяват въоръжените сили на страната и в бъдеще да бъдат използвани за поддържане на реда. Остава в сила и забраната за масови протестни демонстрации в столицата.