/ Istock
За по-малко от седмица в Косово бяха убити две жени, което накара стотици да излязат по улиците. "Трябва да се събудим като общество, като държава и като нация", призова президентът Вьоса Османи, предаде АФП.

На 12 април 21-годишна жена беше застреляна в град Феризай, на около 30 километра южно от Прищина. Съпругът ѝ, заподозрян в убийството ѝ, беше арестуван от полицията.

Убийството шокира Косово и накара няколкостотин души да излязат на демонстрация в столицата на 15 април, за да призоват за по-строга политика срещу извършителите на насилие над жени.

На плакатите и табелите пишеше: "Прокурорът има кръв по ръцете си", "Съдът има кръв по ръцете си", "Полицията има кръв по ръцете си", "Държавата има кръв по ръцете си".

Няколко часа по-късно Косово се събуди с новината за смъртта на друга жена в западния град Пея, "вероятно убита от съпруга си", според прокуратурата. "Заподозреният е арестуван и съответните екипи са пристигнали на мястото на инцидента", се казва в изявлението на прокуратурата.

"За съжаление днес всички се събудихме с ужасната новина за убийството на една жена от нейния съпруг. Това ужасно явление, което вреди на нашето общество и на нашата държава, тези убийства на жени, трябва да бъдат спрени на всяка цена. Единственият начин да му сложим край е да се събудим като общество, като държава и като нация" реагира президентът Османи.

През 2023 г. полицията е регистрирала повече от 1100 случая на насилие над жени в тази страна с 1,8 милиона жители, но правозащитните организации твърдят, че този брой представлява само малка част от случаите. По данни на властите от 2010 г. насам в Косово са били убити 55 жени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС