Петима мирни жители, две деца и три жени, загинаха тази нощ при обстрел на източния украински град Горловка (Хорливка на украински) от страна на силите на Киев. Това съобщи министерството на отбраната на провъзгласената от сепаратистите в региона Донецка народна република (ДНР), цитирано от ТАСС. Обстреляни били жилищни квартали в Горловка.

Говорител на Съвместния център за контрол и координация на режима за спиране на огъня в зоната на конфликта потвърди данните за загиналите, посочва ТАСС.

Трима цивилни и двама украински войници са загинали при отделни инциденти през последните 24 часа в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Киев.

Говорителят на украинската армия Андрий Лисенко заяви, че двама украински военни са загинали, а 13 са били ранени при нападения на бунтовниците с използване на тежки оръжия в нарушение на договореното през февруари прекратяване на огъня. Той на даде повече подробности.

Трима цивилни са загинали близо до град Горловка, намиращ се в контролирана от сепаратистите територия на север от областния център Донецк.

През изтеклото денонощие украинските силови структури 38 пъти обстреляха територията на ДНР в нарушение на режима за спиране на огъня, съобщи министерството на отбраната на ДНР. Според него Киев "отново е използвал артилерия", включително зенитна установка, танкови оръдия и противотанкови управляеми ракети.

Източник: БТА