/ БТА
Земетресенията в Централна Хърватия, макар и със затихваща сила, продължават, което допълнително активира много свлачища в района, а дупките, които се появиха в земята, стават все по-големи с всяко земетресение, съобщават хърватските ведии.

Сеизмологът Крешимир Кук заяви за хърватската телевизия, че появата на такива дупки е феномен, непознат досега на сеизмолозите. "Няма писмени следи, нито устни познания от по-възрастните ни сеизмолози, за нас това е нещо ново", подчерта Кук.
 


Професор Бруно Томленович от Геологическия факултет в Загреб също каза, че появата на тези дупки може да се смята за феномен. Такива явления има в района на селата Мечевчани и Боройевичи заради специфичната геологическа структура, смята Томленович.

Най-големият кратер е с диаметър 30 метра и се отвори на 6 януари между 12 и 14 часа. Диаметърът му тогава беше 10 метра, съобщи информационният сайт Индекс.

Томленович каза, че и в момента дупките се разширяват и поради това са изключително опасни. Те се появяват в райони със специфична геологическа струкутра и на места, където част от почвения слой се свлича на по-ниски нива в земята, а съставът му е предимно от чакъл, пясък и глина.

Томленович каза, че на територията на Меченчани е имало подобни явления и преди земетресенията, а трусовете само са ускорили процеса.
БТА