Доживотен затвор за алжирец, финансирал атентати във Франция
Доживотен затвор за алжирец, финансирал атентати във Франция / netinfo

Френски съд осъди на доживотен затвор алжиреца Рашид Рамда за финансирането на няколко бомбени атентата в парижкото метро през 1995 г., при които загинаха осем души, а двеста бяха ранени, предаде Ройтерс.

38-годишният Рамда, който вече е в затвора с присъда по друг процес, трябва да изтърпи поне 22 години от наказанието си зад решетките. Доживотната присъда бе произнесена в присъствието на около 70 близки и приятели на жертвите на терористичните нападения.

Миналата година Рамда, който отрича да е виновен, бе осъден във връзка със същите атентати на десет години затвор за участие в терористичен заговор. При сегашния процес адвокатът му оспори правото на съда да съди клиента му втори път за същото престъпление и заяви, че Рамда ще обжалва присъдата.

Обвинението смята, че Рамда е ключова фигура в алжирската радикална организация Въоръжена ислямска група. Представени бяха доказателства, че той е превел 5000 долара на извършителите на парижките атентати.

Групировката пое отговорност за взривовете, чрез които искаше да накаже Франция за това, че подкрепи решението на алжирските власти да не признаят резултатите от парламентарните избори през 1992 г. , които биха довели на власт ислямистите, припомня Ройтерс.

Рамда бе задържан през 1995 г. във Великобритания и след дълъг спор между Лондон и Париж все пак през 2005 г. бе екстрадиран във Франция.