/ БГНЕС
В него ще бъдат заключени 40 хиляди престъпници
Президентът на Салвадор Наиб Букеле представи "най-големия затвор в Америка", в който се планира да бъдат заключени 40 хиляди предполагаеми гангстери, предаде Франс прес.

Букеле не уточни датата, на която затворници ще започнат да пристигат в новия затвор. Предполага се, че понастоящем салвадорските власти са задържали близо 63 хиляди членове на престъпни банди, като това е част от политиката на президента за борба с престъпността.

Започва строежът на първия от 60 години насам затвор в България
 

Салвадор затвор
БГНЕС

Според Букеле в миналото, при управлението на предишни правителства, гангстерите са имали в затворите достъп до проститутки, плейстейшъни, телевизори, мобилни телефони и компютри.

В новия затвор обаче престъпниците ще бъдат задължавани да работят, заяви заместник-министърът на правосъдието Осирис Луна.

 
Първа копка: Зарков даде старт на строежа нов затвор в с. Самораново

Затворът е построен в изолиран селски район, намиращ се недалеч от град Теколука, на 74 км югоизточно от столицата Сан Салвадор. Площта му е 166 хектара и ще бъде охраняван денем и нощем от 600 войници и 250 полицаи, поясни министърът на благоустройството Ромео Родригес.
Божидар Захариев/БТА