Дезертьори от сирийската армия убиха 27 войници
Дезертьори от сирийската армия убиха 27 войници / снимка: Reuters, архив

Дезертьори от сирийската армия убиха най-малко 27 войници и членове на силите за сигурност при няколко нападения в южната провинция Дераа. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Базираната във Великобритания организация уточни, че дезертьорите са се били с лоялните на президента Башар ал Асад сили на две места в град Дераа, както и на КПП на кръстовище извън града, посочва БТА.

Група сирийски опозиционери, които твърдят, че представляват мнозинството опозиционни движения в Сирия, обявиха в Истанбул създаването на национален съюз на революционните сили, чиято цел е сваляне на режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес. "Режимът уби, задържа и изсели десетки хиляди души. Ето защо различни революционни групи решиха да обединят оперативното и политическото си ръководство, за да свалят режима", каза председателят на съюза и бивш посланик на Сирия в Швеция Мухамед Бесам Имади.

"Сега условията са налице и стана необходимо да се разкрием пред обществеността. Обявяваме създаването на Националния съюз на силите, координаторите и съветите на сирийската революция (Ал Лика)", каза Имади. Той посочи, че Ал Лика включва "мнозинството от революционните групи, които водят революцията в Сирия". Имади заяви, че съюзът е бил признат и приет в редиците на Сирийския национален съвет, който също твърди, че обединява повечето опозиционни сили.

Междувременно правозащитна група заяви, че десетки сирийски военни командири и официални лица са възлагали или са издавали преки заповеди за масовите убийства и изтезания по време на вълната народни простести в Сирия, започнала преди девет месеца, предадоха осведомителните агенции.

"Хюман райтс уоч" публикува доклад от 88 страници, базиран на повече от 60 интервюта с дезертьори от сирийската армия и разузнавателни служби. В доклада са изброени имената на 74 военни командири и официални лица.

По-рано този месец сирийският президент Башар ал Асад заяви в интервю за тв канала Ей Би Си, че никога не е издавал заповеди за брутално потушаване на въстанието в страната. Помощник-директорът на "Хюман райт уоч" Анна Найщат обаче казва в доклада, че Асад е знаел за нарушенията на човешките права, посочва АП.

Снайперист от град Хомс твърди пред правозащитниците, че командирите му заповядали да бъдат убити определен процент от демонстрантите, посочва Ройтерс. "За 5000 демонстранти например нужната бройка би била 15 или 20 души", казва той.

По данни на ООН вече 5000 човека са намерили смъртта си в насилственото потушаване на протестите в Сирия, вдъхновени от народните революции в други арабски страни, които свалиха от власт вече три режима, припомня агенцията.