Най-малко девет души са били ранени днес при руски обстрел на град Херсон по време на евакуация на местни жители заради наводнението, причинено от разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, предаде Ройтерс, като се позова на украинското министерство на вътрешните работи.

Канцеларията на украинския главен прокурор първоначално каза, че вследствие на руския обстрел е загинал един човек, но по-късно уточни, че няма убити.

В изявление на украинското министерство на вътрешните работи, публикувано в "Телеграм", пише, че обстрелът е започнал "точно по време на евакуацията на граждани, чиито домове са били наводнени". То повтори обвиненията, че Русия е изоставила хората в окупираните от нея територии на Херсонска област, и добави: "И (Москва) продължава да пречи на Украйна да спаси (хора)".

Франция ще изпрати помощ на Украйна след унищожаването на Каховската ВЕЦ

Канцеларията на украинския главен прокурор заяви, че е започнала разследване за военни престъпления и че други четирима души са били ранени в близко село.

Репортер на Ройтерс в Херсон съобщи, че е чул тътен, подобен на артилерийски обстрел. Русия, която започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г., отрича да взема под прицел цивилни, въпреки че обстрелва градове в цяла Украйна, отбелязва Ройтерс.

Град Херсон е на брега на Днепър, на около 60 километра надолу по течението от язовир "Каховка". Управителят на областта Олександър Прокудин каза по-рано днес, че 68% от наводнената територия в Херсонска област се намира на окупирания от Русия ляв бряг на реката.

Румен Радев осъди нападението срещу язовира „Нова Каховка“

Русия обвинява украинските сили, че обстрелват спасители в окупираните от Русия части на Херсонска област, и всяка от страните обвинява другата, че е отговорна за разрушаването на Каховската ВЕЦ.

Междувременно украинските въоръжени сили отхвърлиха днешни съобщения в западни медии, позоваващи се на анонимни източници, според които Киев е започнал планираната контраофанзива срещу руските сили. "Нямаме никаква подобна информация. И не коментираме анонимни източници", заяви пред Ройтерс говорител на украинския генерален щаб.
Владимир Арангелов/БТА