Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БТА
Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че „в рамките на ​​следващите няколко часа" ще изпрати „помощ за посрещане на неотложните нужди" на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, предаде Франс прес.

„Франция осъжда този ужасяващ акт, който излага на опасност населението", заяви френският президент в Tуитър след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

„Успях да изкажа пред президента Зеленски своята солидарност с неговия народ след атаката срещу язовир „Каховка“, добави Макрон.

Елисейският дворец съобщи, че кризисният център на френското министерство на външните работи бързо ще изпрати първия конвой около 10 тона стоки, поискани от украинците, свързани със здравето, хигиената и пречистването на водата, включително преносима цистерна.

Украинският президент заяви по-рано в Twitter, че е споменал пред Макрон „екологичните и хуманитарните последици от руския терористичен акт“ и е подчертал „неотложните нужди на Украйна за справяне с катастрофата“ в Херсонска област.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за разрушаването на този язовир, разположен на река Днепър, на границата между позициите на двете воюващи страни. Градове и села на двата бряга на реката - единият под украински контрол, а другият под руски, бяха наводнени.

Зеленски посочи, че също така се е договорил с Макрон „да продължи сътрудничеството в областта на отбраната“, по-специално за противовъздушната отбрана на украинските градове.

„Надяваме се, че обучението на украинските пилоти ще започне възможно най-скоро“, добави той, а Франция обеща „базово“ обучение, без да се предопределя типът самолет, който може да бъде доставен и използван от Киев.

Украинският президент благодари също на френския си колега за неговата „подкрепа“ в Съвета за сигурност на ООН и обсъди „формите на гаранции за сигурността на Украйна“ преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, планирана за юли.

В тази връзка Париж потвърди отново, че целта е да се постигне „решителен напредък не само на терен“, във връзка с очакваната контраофанзива на Киев, „но също така да се консолидират шансовете за траен мир“.
Алексей Маргоевски/БТА